تجهیزات نانوایی

تجهیزات نانوایی

کسانی که قصد راه اندازی نانوایی صنعتی را دارند می‌توانند با تهیه‌ی دستگاه خمیر گیر در مدل‌های گوناگون و با ظرفیت‌های مختلف به عنوان یکی از ضروری‌ترین تجهیزات نانوایی سنتی و فانتزی خمیر نان را در سریع‌ترین زمان و بالاترین کیفیت خریداری کنند. علاوه بر خمیر نان، از این دستگاه می‌توان به عنوان دستگاه میکسر قنادی در تجهیزات نان فانتزی و قنادی برای تهیه‌ی خمیر انواع کیک و شیرینی استفاده کرد. قیمت تجهیزات نان فانتزی بستگی به وسیله و ماشین آلات خریداری شده دارد. راه اندازی خط تولید نان فانتزی یا سایر نان های مشابه نیاز به تجهیزات و وسایلی دارد که فر پخت با حرارت غیر مستقیم، دستگاه الک آرد، میز کار، دستگاه خمیر زن، تغار خمیر و انواع سینی های نان از جمله برخی وسایل به کار رفته برای پخت این نان ها می باشند. قیمت این وسایل بستگی به ابعاد و اندازه آنها دارد و نوع ماشین آلات و دستگاه فری نیز که به این منظور مورد استفاده قرار می گیرد، تعیین کننده نرخ این دستگاه می باشند.

انواع نان:

در وهله اول به معرفی دسته بندی چند نوع رایج نان در کشور می پردازیم. گام اول برای انتخاب دستگاه نانوایی مناسب، آشنایی با نانی است که قصد تولید آن را دارید. بعضی نان ها با دستگاه های متفاوتی قابل آماده سازی و پخت هستند. برای نمونه در مرحله پخت نان بربری می توان از دستگاه تنور دوار یا فر تونلی استفاده کرد. شیوه پخت در فر تونلی از نوع حرارت غیر مستقیم و در تنور دوار از نوع حرارت مستقیم می باشد.

۱- نان های حجیم: نان هایی که ضخامت آنها بیش از ۵ سانتی متر بوده و فرآیند تخمیر در آنها بطور کامل در اطاق تخمیر صورت گرفته است.

۲- نان های نیمه حجیم: که دارای بافتی متخلخل، اسفنجی و یکنواخت بوده و ضخامت آن بین ۲.۵ تا ۵ سانتی متر می باشد (مانند بربری فرپز).

۳- ‏‏نان های مسطح: به نانهایی اطلاق میشود که برخی از آنها دارای بافتی متخلخل و یکنواخت بوده و ضخامت آن کمتر از ۲.۵ سانتی متر می باشد.

تاریخچه نان و انواع نان:

در سرزمین کهن ایران، بر اثر تجربه‌ها و اعمال سلیقه‌ها در طول سالیان دراز، درست کردن خوراکی‌های گوناگون مرسوم شد که با گذشت زمان نزد بسیاری از کشورهای دیگر و حتی مردم ایران، به عنوان خوراکی‌های اصلی مورد استفاده قرار گرفتند. از جمله این نوع خوراکی‌ها، که در بین خانواده‌ها زیاد نیز مصرف می‌شود، انواع نان است. در زمان‌های بسیار قدیم، خانواده‌ها و افرادی که با هم زندگی می‌کردند، مایحتاج زندگی خود را به‌طور سالانه و یکجا و بیشتر هم در ایام برداشت محصولا‌ت کشاورزی که در پایان فصل تابستان و آغاز فصل پاییز بود، تهیه کرده و در منازل خود نگهداری می‌کردند و به مرور آن را مورد استفاده قرار می‌دادند. یکی از این نیازها تهیه و نگهداری گندم برای پخت نان در طول سال بود. در گذشته‌ای نه چندان دور در هر خانه‌ای چرخی سنگی وجود داشت که خانم‌های خانه با آن گندم را آرد می‌کردند و خمیر می‌زدند و در تنورهای گلی که در هر منزلی وجود داشت و با هیزم داغ می‌شد، نان می‌پختند. کم کم آسیاب‌هایی برای آرد کردن گندم ساخته شد که اول آسیاب آبی بود و بعداً به آسیاب‌های دیزلی و برقی تغییر یافت و پس از چندی واحدهای نانوایی و نان پزی در سطح شهرها و روستا احداث گردید، به‌طوری‌که کم کم پختن نان در منازل متوقف گردید و افراد برای تهیه نان مورد نیاز خود آن را از مغازه‌های نانوایی خریداری کرده و می‌کنند. نانوایی‌های اولیه طریقه خمیر زدن و پختن و سوخت تنورهای خود را به روش‌های سنتی و قدیمی انجام می‌دادند و بعدها روش‌های ماشینی و پخت نان‌های فانتزی مرسوم شد.

دستگاه خمیرهمزن نانوایی:

دستگاه خمیر همزن یا خمیرگیر یا میکسر نانوایی با ظرفیت های مختلف در دو نوع: خمیرهمزن آلومینیومی، خمیرهمزن استیل بر اساس استانداردهای صنعتی تولید می شود که برای هم زدن همه نوع خمیر مورد استفاده قرار می گیرد. خمیرهمزن ها در اندازه های ۷کیلو تا ۲۴۰کیلویی برای کاربرد خانگی، نانوایی و صنعتی تولید می گردد.

دوازدهمین نمایشگاه بین المللی صنعت غلات، آرد و نان:

دوازدهمین نمایشگاه بین المللی صنعت غلات، شهریور ۹۸:

یکی از ویژگی های برگزاری نمایشگاه تخصصی، معرفی بهتر و شناخت بیشتر شرکت های پیشتاز در این عرصه می باشد. حضور وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت آقای رضا رحمانی در غرفه شرکت ها و آشنایی نزدیک از ماشین آلات نانوایی و شیرینی پزی به دلیل ایجاد اشتغال برای جوانان و تولیدات ملی و بی نیاز کردن کشور از واردات این محصولات از مدیر عاملان شرکت های حاظر در این نمایشگاه تقدیر و تشکر به عمل آوردند.

نان چیست؟

سالیان سال، مردم ثروتمند از نان های سفید و مردم فقیر از نان های تیره استفاده می کردند. در قدیم نان سفید، نانی مرغوب محسوب می شد و چون گران تر بود، تنها ثروتمندان قادر به خرید آن بودند. اما از قرن بیستم، این تصور عوض شد. چون از نظر علمی مشخص گردید که نان های تیره حاوی مواد مغذی هستند و ارزش غذایی بیشتری دارند اما در عین حال، نان های سفید هنوز بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. ارزش غذایی نانی که در قدیم در ایران پخت می‌شد با بهترین نان‌های کنونی اروپایی برابری می‌کند چون آن زمان از آرد سبوس دار و ترش برای تهیه خمیر استفاده می‌شود ولی مایه خمیر که امروزه از آن استفاده می‌شود از نظر بهداشتی بسیار مشکل‌ساز است.
تعریف نان: نان در سراسر دنیا، یک غذای اصلی محسوب می شود و طبق تعریف نان به آن دسته از غذاها اطلاق می شود که از خمیر نمودن ماده اصلی آرد و مایه خمیر و ترکیب آنها با آب یا سرخ کردن خمیری که متشکل از آرد و آب است، تهیه می شود. در بیشتر خمیرها نمک هم لازم است و معمولاً از یک ماده برای ور آمدن خمیر نان استفاده می کنند. تولید گندم که اخیرا در کشور ما به خودکفایی رسیده است، حمل آن و تبدیل آن به آرد، توزیع آرد و مواد اولیه دیگر و پخت نان، مختصری از مراحلی است که برای رسیدن نان به مردم انجام می‌پذیرد. در تهیه نان به غیر از نمک، مخمر، روغن، آب، برخی ادویه جات و گاهی از انواع غلات استفاده می کنند و انواع بسیار متفاوتی نان را عرضه می نمایند. معمولاً از آرد گندم خمیری تهیه می کنند که به کمک خمیر مایه، ور می آید و حجمش زیاد می شود و در نهایت درون تنور یا فر آن را می پزند. میزان گلوتن آرد گندم بسیار زیاد است که سبب حالت اسفنجی و تردی نان می شود. اما گاهی آرد گندم سیاه، جو، ذرت و جو دوسر هم یا به تنهایی یا مخلوط با آرد گندم در تهیه نان به کار می روند.

طرح صنعتی در شرکتهای تجهیزات نانوایی:

یکی از مهم ترین اقداماتی که به شرکتهای تجهیزات نانوایی توصیه می شود آن است که در صورتی که بتوانند عمل فنی جدیدی در یک کالا تعبیه کنند آن را به عنوان طرح صنعتی به ثبت برسانند. مثلا چانه گیری که وجود دارد را به نحوی ارتقاء بدهند و تغییر ایجاد کنند که روی چانه بتواند کنجد بپاشد و از این قبیل.

در صورتی که طرح صنعتی داشته باشید درست است تا آن را به ثبت برسانید. تا زمانی که طرح صنعتی را به ثبت نرسانده باشید، نمی توانید حمایت حقوقی را برای آن کالا مطالبه کنید. حمایت حقوقی یعنی در هر جای ایران شخصی بخواهد طرح صنعتی شما را استفاده کند نیاز به مجوز از طرف شما دارد.

برترین کشور تولید کننده وسایل نانوایی :

نان به دلیل اینکه از گذشته تا کنون اولین نیاز اصلی هر فردی و کشوری می باشد وسایل لازم جهت تولید بهتر آن نیز از ابتدا دغدغه هر تولید کننده بوده و به آن توجه اساسی شده است. لذا بیشتر کشورهای جهان نیز به این نیاز اصلی به بهترین شکل ممکن می پردازند.

همچنین بیشتر کشورها در تولید این دستگاه خود کفا شده اند و توانسته اند همه ی دستگاه های مورد نیاز این صنعت را تامین کنند. بالاخص هر کشوری جهت تولید نان بومی و سنتی خود، به خود کفایی خوبی رسیده مثلا ایران جهت تولید نان سنگک و تافتون که نان بومی ایران است به خود کفایی رسیده است.

یا مثلا برخی کشورهای اروپایی نیز در تولید نان حجیم که از نان های بومی و سنتی آنان است نیز خودکفا می باشند. لذا این کشورها ماشین آلات نانوایی سنتی خود را به دیگر کشورها صادر نموده و دستگاه های تولیدات سنتی دیگر کشورها را نیز وارد می کنند.

قیمت ماشین آلات نانوایی با تحفیف ویژه :

ماشین آلات نانوایی دستگاه هایی هستند که فرایند پخت نان را برای نانوا به بهترین روش ممکن راحت می کنند. همچنین بسته به نوع کارکرد آنها و کاری که انجام می دهند دارای مدل های متنوعی هستند که هر مدلی نیز در سایزها و ابعاد و اشکال متنوعی تولید و روانه بازار می شوند. این ماشین‌آلات به دلیل راحت نمودن کار نانوا و حذف برخی هزینه های نانوایی مانند گرفتن شخص چانه کن و در نتیجه ایجاد سودآوری برای او، مورد توجه بسیاری از نانواها قرار گرفته است. لذا این مزیت‌ها باعث خرید و فروش بالای این محصول در بازار شده است. دستگاه ها در مراکز فروش با برندها و نرخ های متفاوتی عرضه می شود. همچنین قیمت ماشین آلات نانوایی نیز بسته به کیفیتی که هر برند ارائه می دهد متفاوت می باشد.

کافه نان :

کافه نان فروشگاهی است که انواع مختلف نان، شیرینی‌جات، سالاد، ساندویچ‌های کوچک و نوشیدنی‌های مختلف در آن به فروش می‌رسد.

تفاوت اصلی کافه نان با کافی شاپ وجود انواع مختلف نان و شیرینی در آن هاست. امروزه در بسیاری از کشورهای دنیا کافه نان یکی از مکان‌هایی است که برخی از مردم به صورت روزانه به آن سر می‌زنند. آن‌ها می‌توانند نان مورد نیاز خود را تهیه کنند و در هر ساعتی که به آنجا مراجعه نمایند، از منوی مخصوص استفاده کنند.

در کشورهای اروپایی و آمریکا، کافه نان مکانی بسیار مناسب برای صرف صبحانه است. مردم علاوه بر خوردن و نوشیدن، کافه نان را به عنوان مکانی برای قرارهای دوستانه و حتی کاری انتخاب می‌کنند.

کافه نان در میان مردم محبوبیت زیادی دارد و یکی از رقبای اصلی برای فست فودها محسوب می‌شود، زیرا مواد غذایی که در کافه نان ارائه می‌شوند از لحاظ سلامتی ارجحیت دارند و از لحاظ قیمت نیز مانند فست فود و شاید ارزان‌تر هستند.

یکی از جذابیت های کافه نان برای مردم، بوی نان و شیرینی تازه‌ای است که در حال پخت در فر است. البته در برخی از کافه نان ها، محصولات در جای دیگری پخته می‌شوند و به مغازه انتقال داده می شوند، اما به گفته صاحبان کافه نان ها، پختن نان در مغازه مشتریان بیشتری را به دلیل تازگی نان جذب می کند.

مهم ترین بخش موجود در کافه نان، نان هایی است که ارائه می شود. بنابراین تنوع نان ها به جذب بیشتر مشتریان کمک می کند. در کافه نان ها اسنک هایی که با نان سرو می شوند بسیار پرطرفدار هستند. انواع سالاد، ساندویچ و سوپ نیز معمولاً در کافه نان ها ارائه می شوند. معمولاً منوی این کافه ها شامل نان ها و غذاهای بدون گلوتن، کم کالری و همچنین غذاهای مناسب برای گیاه خواران نیز می باشد.

مزایا و معایب نان صنعتی نسبت به نان های سنتی :

مزایا

در تولید نان صنعتی به خاطر استفاده از دستگاه های خودکار و نیمه خودکار از نیروی انسانی کمتری استفاده می شود به تعبیری موازین بهداشت بیشتر رعایت می‌شود. نان صنعتی به خاطر استفاده از مخمر، بسته بندی، بهبود دهنده، شیر خشک در تولید قابلیت نگهداری زیادی نسبت به نان‌های دیگر دارد. اتلاف انرژی در کارخانه نان صنعتی کمتر است چون با حرارت غیر مستقیم پخت می شود و ارزش تغذیه ای آن بیشتر است. همچنین این کارخانه ها می‌توانند انواع متنوع تری از نان‌ها را تولید کنند. استفاده از انواع آرد غلات، آرد ذرت، جو و سبوس فقط به خاطر غنی تر کردن ارزش تغذیه ای نان ها انجام می شود. به خاطر استفاده از افزودنی‌ها مانند آهن پروتئین و فرایند تخمیر کامل نسبت به نان سنتی مغذی‌تر است.

 معایب

عدم پذیرش نان صنعتی بین مصرف کننده ها، لقمه پذیر بودن نان سنتی، در تولید نان صنعتی باید از آرد مخصوص حاوی پروتئین استفاده کرد که در ایران آردها فاقد پروتئین هستن و هزینه پروتئین‌دار کردن آرد بالا بوده و قیمت نهایی نان را بالا می‌برد. به خاطر کیفیت پایین آرد نمی‌توان انواع نان‌ها با بافت حجیم تولید کرد. نان های صنعتی سبوس دار به علت مدت زمان تخمیر و کامل شدن دارای اسید فیتیک کمتری نسبت به نان‌های سبوس دار سنتی هستند.